Který bolster je ten pravý?

Bolster, nebo-li válec, který využíváme v józe pro vypodkládání zejména při relaxační a restorativních pozicích, má mnoho tvarů a podob. A nemusí být bolster jako bolster. Vybrat správný bolster je docela věda a pro správné posouzení všech parametrů je dobré mít za se sebou zkušenost s používáním této úžasné pomůcky. Při nákupu online se dá zřejmě docela dobře posoudit, odhadnout a vybrat jen barva. Další parametry mohou přinést kromě radosti a pomoci také zklamání a čas navíc spojený s vrácením zboží.

Co je vlastně bolster a proč ho používáme? Přečtěte si o bolsterech, jejich využítí a podle čeho vybírat.

Bolster

Bolster/válec je v podstatě naplněný dlouhý, úzký a často kulatý polštář/podhlavník, který slouží jako opora na posteli, gauči, pohovce, a který známe z běžného využití. Bolstery jsou vlastně v různých podobách kolem nás, ani si to neuvědomujeme. Když se na to podíváme detailněji, jaký je vlastně ten jógový?

Jógový bolster

Jógový bolster je ten, který nám úžasně pomáhá a dopřává užít si pozici v relaxaci. Bolster tělo vypodloží, dá mu oporu a nedochází k aktivitě svalů. Přirozeně směřujeme k odpočinku a v pozicích nám bolster dovolí se otevírat. Dojde k uvolnění napětí v oblasti, na kterou pozici směřujeme např. otevření hrudníku, plic nebo uvolnění beder či jiných míst. Bolster spolu s dalšími pomůckami vytváří dostatečné pohodlí a dovolí vám plně pustit a oddat se uvolnění.

A tak ne nadarmo se říká, že jógový bolster je tím nejlepším přítelem a spojencem restorativní jógy, která má hluboce uklidňující účinky pro mysl a ztišuje nervový systém. Je to nejvyužívanější a zároveň nejoblíbenější pomůcka tohoto jógového stylu.

Bolster je také obzvláště užitečný v těhotenské józe a může být také velkým pomocníkem pro kohokoli, kdo pracuje se zraněním nebo specifickými podmínkami – bolster v podstatě nabízí podporu jakékoli části těla, která ji vyžaduje.

Úžasné na bolsterech a i dalších jógových pomůckách je, že existuje mnoho způsobů, jak je použít. Jako vždy je nejlepší nechat se vést tím, jak se cítíte, než tím, jak to celé vypadá. Jde o efekt ne o pomůcku a to nám všem trochu uleví.

Jak tedy správně vybrat bolster pro cvičení jógy?

Pokud plánujete jeho pořízení, zkuste si zodpovědět pár dotazů. Bolstery se prodávají v různých tvarech a velikostech a není vždy snadné zjistit, který je pro vás ten pravý. Nejprve si řekněte, k čemu ho chcete využívat: je to víc pro meditaci a sezení nebo pro restorativní jógu a pozice v leže?

Dobré je také zeptat se někoho, kdo má s používáním bolsteru zkušenost a nebo navštívit jógové studio, kde je mají a vyzkoušet si je. Zároveň pokud máte nějaké konkrétní zranění nebo oblast, kterou potřebujete řešit, obraťte se na svého učitele jógy.

Co tedy prakticky zvážit

Při výběru bolsteru musíte zvážit pět věcí: velikost, tvar, hmotnost, výplň a barvu nebo vzor.

Tvar

Jógový bolster má obvykle dva základní tvary: válcový a obdélníkový. Budete se muset rozhodnout, co je pro vaše konkrétní potřeby nejlepší. Kulatý více otevírá a obecně je intenzivnější a objemější. Naopak hranatý už svým tvarem je příjemný pro jemnější otevření, oporu nohou a nebo skvělý pro vypodkládání při sezení. Volba je velmi individuální.

Velikost a hmotnost

Na čem také záleží je velikost. Některé jsou mnohem delší a větší než jiné. Záleží na vaší výšce a konstituci. Před výběrem si proto zkontrolujte rozměry velikosti. Právě z tohoto důvodu je dobré si bolster předem vyzkoušet. Hmotnost bolsteru se velmi liší v závislosti na tom, čím je naplněn. Pokud ho někam přenášíte, cestujete s ním, může pro vás být faktor váhy rozhodujícím.

Výplň

Bolster obsahuje různé náplně z různých důvodů. Každá náplň působí jiným způsobem. Pevná výplň výborně drží tvar a dává bezpečnou oporu. Takové výplně bývají – bavlna, ovčí vlna, kapok, recyklované polyesterové vlákno a nebo jiná specificky vyvinutá výplň výrobcem. Další možnou výplní je pohanka a nebo obilné slupky. Tyto výplně bývají obecně těžší a nejsou pevné. Tedy tvar bolsteru se přizpůsobuje pozici resp. tělu a je vhodný zejména pro pozice sezení nebo tam, kde už se dál nijak nevypodkládá.

Barva

Asi nejlehčí volbou je výběr barvy nebo vzoru obalu/potahu. Pro některé bude tento výběr prvořadý! Pro ostatní ani ne tak. Dobrou zprávou je, že je z čeho vybírat. Obaly bolsterů jsou snímatelné a dají se prát dle instrukcí.

Závěrem

Bolster je přeci jen větší a méně skladná pomůcka. Její pořízení zvažujeme obvykle déle a sami sebe ptáme, zda jej využijeme a kam jej „uložíme“.

Zkusme se na to podívat jako na praktický doplněk našeho domova a vraťme se k úvodní definici – polštáře/podhlavníku. Snadno z bolsteru uděláme náhradní sezení v obýváku, opěrku nebo hezkou dekoraci našich postelí.

Existuje tolik krásných možností a vzorů, které dokážou pozvednout místnost, a nejlepší na nich je, že je s větší pravděpodobností použijeme pro rychlou meditaci nebo na 10 minut relaxace.

Pokud potřebujte poradit s výběrem nebo máte jakékoliv dotazy, napište mi. Moc ráda Vám dotazy zodpovím.

Bolstery, které nabízí Umění odpočinku

  • Kulatý tvar
  • Pevná a hutná výplň
  • Dlouhý rozměr (70 x 23 cm) poskytne dostatek prostoru
  • Snímatelný obal ze 100% bavlny
  • Barvy a vzory dle aktuální nabídky

Bolster je také možné nechat si ušít na míru a dle přání zvolit snímatelný obal. Navštivte náš obchod.