Jóga pro lepší spánek

Nemůžete spát, ráno se probouzíte a myslíte, že jste vlastně ani nespali nebo se naopak budíte uprostřed noci a nedaří se vám usnout zpět? Zkuste to příště jinak a před tím než půjdete spát k sobě klidný spánek přizvěte. Proč je to dobré?

Odkládání spánku

Naše nervová soustava je po celém dni unavená stejně jako tělo, zároveň však může převládat přepětí. To se může stát díky stresu, který dostane naši nervovou soustavu do nadměrné stimulace. V záplavě aktivit během dne, které mnohdy zasahují i do večera se potom nevyhnete tomu, že jste vyčerpaní, ale přesto mysl a oči jsou ve stavu: „tak co se bude dít dál“. A tak se někdy stává, že pokračujete, čtete si na telefonu, počítači, vyřizujete co se dá a spánek odkládáte. Jste stále v režimu „bojuj nebo uteč“, kdy tělo přirozeně reaguje na podněty a stimulace sympatiku nervové soustavy pokračují. Namísto toho, abyste přivítali ztišení, relaxaci a dali prostor parasympatiku – té části systému, která pomáhá tělo regenerovat a zažívat.

Spánek je potřebný a i když si to nepřipouštíte děkujete tělu za něj. Někdy nestačí dát si dobrou kávu nebo pokrm a těšit se, že víte jak na to, někdy je prima se zeptat: „Jak se mi dnes spalo?“ Kdy jste se sami sebe takto zeptali? Zkuste to jednou místo toho, co dobrého si vyberete k obědu nebo k pití.

Co poskytuje dobrý spánek

A o co se připravujete, když spánek neberete vážně? Pokud je noční odpočinek dostatečný a dobrý, ovlivňuje váš vztah k okolí a činnostem, kterým se věnujete, světu jako takovému, snižuje deprese, úzkost, srdeční frekvenci a mnoho dalšího. Správný spánek zvyšuje odolnost vůči stresu, dodává optimismus, bystří vaši paměť, prospívá metabolismu a dokonce vaši schopnost řešit problémy.

Jak jóga prospívá klidnému spánku

Relaxace v podobě jemných pozic s vypodložením polštáře nebo deky může účinně pomoci vypnout režim „bojuj nebo uteč“ a místo toho dát prostor tišení a odpočinku. Vypodložení a pohodlí umožňuje v pozicích setrvat delší čas a tělu dát prostor se uvolnit, přejít z aktivity do pasivity. Právě klidná relaxace, vás na spaní může mile připravit a dopřát vám ono ztišení a úlevu od přepětí. Připravená sestava několika ásan pak bude příjemným přechodem mezi dnem a nocí. Můžete vyzkoušet samostatně na podložce a nebo si klidně lehnout do postele a vyzkoušet jeden nebo dva cviky v posteli, třeba jen s využitím polštáře a spoustou pomalých, hlubokých nádechů.

Asi netřeba připomínat, že užitečným krokem je také vypnout dříve telefon a počítač a zprávy, které přichází vyřídit až ráno. Možná si budete připadat neslušní, ale k sobě chcete být laskaví a pozorní.

Ať se vám klidně spí celou noc a váš spánek je osvěživě hluboký.

Jóga předtím, než půjdete spát

Do jednotlivých pozic se můžete uložit samostatně nebo jako sestavu. V každé pozici setrvejte příjemných 5 minut, někdy i více. Uložit se do pozic můžete buď na podložce večer a nebo pak přímo v posteli. Využijte polštář, deky nebo bolster pro vypodložení a pohodlí. Vnímejte co je vám příjemné a úlevné.

Pozice dítěte

Příjemný předklon, který je občerstvením a zároveň navozením pocitu klidu a bezpečí. Předklony jsou obecně pozicemi odevzdání a velmi uklidňují. Nabízejí oporu a péči. Pozice jemně otevírá zadní stranu těla a zároveň masíruje břišní orgány. Polože se na bolster a nebo složte polštář(e) pod tělo a hlavu, kolena jsou ze široka od sebe, chodidla k sobě. Hlavu si uložte na jednu stranu, po chvíli vystřídejte a paže složte na strany a nebo pod polštář. Soustřeďte se na hluboký nádech a výdech, pozorujte postupnou úlevu a to jak nádech a výdech plynule přichází, odchází.

Motýlek

Je pozicí, která vás postupně přivítá na relaxaci, vytváří pocit klidu, otevírá kyčle a uvolňuje pánev. Můžete v ní využít hojně pomůcek – bolster, polštáře a vypodložit si pod kyčle, stehna a nebo se jen tak volně položit, opřít plosky chodidel o sebe a kolena do stran. Pod hlavu pohodlně uložte polštář. Dopřejte si jemný a pečující dotyk dlaní. Oči jsou zavřené, obličej, čelist povolená. Pozorujte dlaně a úlevu pod nimi a zaměříme se na to, jak se s každým nádechem tělo lehce naplňuje a s výdechem povoluje.

Nohy opřené o stěnu/o gauč

Když nic jiného, tak nohy opřené o stěnu zvládnete i v posteli. Po celém dni je skvělou pozicí pro naši rozkmitanou mysl a tělo. Pozice zmírňuje úzkosti, ztišuje mysl a osvěžuje srdce a plíce. Hodí se hlavně těm co hodně sedí a nebo stojí ve svém zaměstnání dlouhou dobu. Navozuje zklidnění, odpočinek, vyplavení napětí, ale také doplnění energie a úlevu. Můžete si buď kdykoliv během večera nohy uložit na gauč/židli a nebo potom než půjdete spát si v posteli nohy opřít o stěnu. Obě varianty jsou skvělým pomocníkem před spaním a uleví všem po dlouhém dni. Paže rozevřeme do stran a pod hlavu si dáme deku nebo polštář. Vynechání této pozice se doporučuje ženám ve dnech silnější menstruace a ženám v pokročilém těhotenství.

Tygří relaxace

Báječnou variantou je tygří relaxace. Pozice, ve které mnozí i spí. Můžete ji zařadit na závěr a možné v ní pomalu i usnout. Tygří relaxace uvolňuje tělo i mysl a prohlubuje dech především v oblasti zad a obecně uvolňuje celou páteř, zejména její bederní část. I tuto pozici můžete vypodložit a pod tělo položit polštáře nebo bolster. Zopakujte i na druhou stranu.